Zorg dat je woning winterklaar is: bescherm je leidingen tegen bevriezen

Water dat bevriest, zet uit. Hierdoor kunnen flessen water die je in de vriezer legt gaan barsten en door ditzelfde principe kunnen waterleidingen die niet worden afgetapt kapot vriezen. Om te voorkomen dat de leidingen zullen springen, is het van belang je woning goed winterklaar te maken en de leidingen goed te beschermen. Hoe je dit precies doet leggen we hieronder uit.

Tap kwetsbare leidingen af
Leidingen die kunnen bevriezen kun je het beste aftappen. Denk hierbij vooral aan leidingen die naar een schuurtje of waterpunt aan de buitenzijde van de woning lopen. Je draait de kraan binnen in huis dicht en zet vervolgens de kranen buiten open. Soms is er op het laagste punt van de leiding een tappunt gemaakt om zo de leidingen op een praktische wijze af te kunnen tappen. Als dit er niet is dan kun je hopen op het beste en de kraan buitenshuis open laten staan. Met wat geluk bevriest het water dusdanig dat het niet de leidingen open laat barsten, maar in de lengterichting uitzet waardoor het als het ware de waterleiding uit wordt geduwd. Op die manier spaar je de leidingen.

Denk ook aan de kruipruimte en andere kwetsbare leidingen
In de kruipruimte kan het soms ook vriezen. Bij geringe vorst zal dit zo’n vaart niet lopen, maar als er bijvoorbeeld koude lucht in de kruipruimte kan komen of er een hevige vorstperiode aan zit te komen, kunnen leidingen in de kruipruimte ook bevriezen. Zorg er daarom voor dat je alles even naloopt en alle kwetsbare leidingen aftapt. Leidingen die door een spouwmuur lopen kunnen hier ook onder vallen, maar dat hangt voornamelijk van de actuele temperatuur af. Heb je hulp nodig met leidingwerk? Informeer hiervoor bij uw plaatselijke loodgieter, zoals hartonderhoudenrenovatie.nl